Hyaluronsyre – en naturlig ingrediens i kroppen din

hyaluronsyre

Hyaluronsyre har forkortelsen HA og er en ingrediens du finner naturlig i kroppen din. Den har en stor fuktbindende evne og er til tross for navnet ikke en syre, men en type sukkerart som går undre navnet glykosaminoglykan.

Inne i kroppen binder hyaluronsyre vann og danner slags gelelignende substans som fungerer som et smøremiddel og støtdempende fyllmateriale mellom de elastiske fibrene i huden, kollagenet og elastinet, i ledd, lunger og i muskler.

50% av hyaluronsyren finner du i huden din og hjelper deg med å opprettholde fuktbalansen i huden. Om du har en sunn og fyldig hud kan du derfor takke hyaluronsyren for dette. Om du har mangel på hyaluronsyre i huden vil huden miste elastisitet og du vil fort få en rynkete og tørr hud, noe som ikke er veldig gøy.

Fremstilling av hyaluronsyre

Når det gjelder fremstilling av hyaluronsyre kan den fremstilles fra blant annet høner, som inneholder 1-2% HA, men den største produksjonen er den dag i dag syntetisk, og kommer gjennom bakteriell fermentasjon i bioteknisk fremstilling.

Den er veldig kostbar å fremstille, noe som gjør ingrediensen svært dyr. Hyaluronsyre er også et svært sensitivt molekyl, noe som fører til at den raskt brytes ned av frie radikaler, UV-lys og oksiderende ingredienser. Dette er hovedgrunnen til at huden blir slapp og rynkete når du blir solbrent.

Svært populær innen hudpleie

Med tanke på hyaluronsyrens gode fuktbindene effekt forstår du kanskje også at den har blitt svært godt mottatt innen hudpleie og kosmetikk.

Ingrediensen blir sett på som svært stabil og sikker i bruk og finnes i flere ulike former. Den vanligste typer er en lang og stor fuktbindene molekylform.

Kort sagt kan vi oppsummere med at hyaluronsyren er aktivt involvert i celleaktiviteten og fremmer hudens funksjoner og produksjonen av kollagen og elastin. Den er altså veldig viktig for huden, og øker antioksidantforsvaret i huden, noe som gjør den enda mer motstandsdyktig mot frie radikaler.