Prikken over i-en!

ytterdør

Oppussing

De fleste av oss har vært i oppussingståken. Den tåken som virkelig tar over store deler av livet ditt på godt og vondt. Du har endelig spart nok penger, eller fått lånt nok penger til å pusse opp de rommene du alltid har drømt om. Så begynner den endeløse planleggingen, utvalgene, tidsklemmen, budsjettsprekk og forhåpentligvis gleden av å få et ferdig resultat. Det er ikke mye som slår følelsen av å virkelig være ferdig og fornøyd. Ingenting er som å gå inn i det nyoppussede rommet og virkelig kjenne på kroppen at alt er som du tenkte. Og den samme følelsen burde du trakte etter når du skal sette prikken over i-en på selve huset ditt.

Ytre fasade

Et par ganger i livet må du mest sannsynlig male boligen din. Dette er en tidkrevende og nøye jobb, og selve jobben krever mye utstyr. Det å velge farge til huset kan være både morsomt og frustrerende fordi her må du tenke 10-15 år frem i tid før det kan bli nødvendig å gjenta prosedyren. Er du heldig slipper du å bytte vindskibord og kledning, men mest sannsynlig må du bruke tid på å skrape, vaske og male hele huset utvendig. Når så jobben er gjort og du tørker hendene med white-spirit en siste gang, ser du plutselig et svært forstyrrende element som gjenstår, nemlig ytterdøren. Den var en gang hvit, men nå er den delvis grå, delvis gul, oppskrapet, dørhåndtaket er både skeivt og løst, og når du skal åpne og lukke den må du ta litt i fordi den i tillegg sitter litt rart på hengslene. Du har egentlig ikke innsett hvor stor betydning ytterdøren plutselig har for den ytre fasaden på boligen din.

Ytterdør

At ytterdører skulle ha så mye å si! Boligen din står der i all sin nyoppussede prakt, du har kjøpt inn blomster til blomsterkassene, en ny dørmatte, en pyntekrans til selve ytterdøren, men du kommer ikke til å henge den på den gamle døren. Den har virkelig sett sine bedre dager. Så du starter på jobben med å finne prikken over i-en, punktumet for oppussingen og finishen for den ytre fasaden. Det er et hav å velge i av ytterdører, men her er tre punkter som kan hjelpe deg på vei:

  • Pris; hvilket budsjett har du? Kan en billig dør ha like gode kvaliteter som en dyrere dør?
  • Kvalitet; varmetap er det viktigste stikkordet her. Hvor godt isolerer døren?
  • Utseende; Hvilken dør sier «velkommen til oss», ønsker du vindu i døren, og hvilken farge passer til resten av boligen?

Så det å finne den rette prikken over i-en gjør at du alltid smiler i det du ser boligen din fra oppkjørselen.